FOTOUTSTÄLLNING

exempelfotoutställningIndustry Park of Sweden har tillgång till en liten skatt i form av ett fotoarkiv, som räddades till eftervärlden genom ett jättearbete. Det var laboratorieingenjören Olle Fureby som efter sin pension fram till sin död 2009 arkiverade och katalogiserade det digra materialet.

Det är mer än 10 000 bilder, dagböcker och annat material från industrins historia. När vi tittar på bilderna ser vi att mycket har förändrats, industrin ser helt annorlunda ut idag. Skönt är väl det, för villkoren var ofta tuffa i industrialiseringens barndom. Ändå är det så att mycket av det vi gör idag har sina rötter långt tillbaka i tiden.

Tittar man närmre så ser man att staden påverkat industrin, men också att industrin har påverkat staden så mycket mer än man kanske tror vid en första anblick. Historierna var så spännande att vi beslöt att vi ville visa några axplock i form av fotoutställningar. Men materialet är rikt och historierna så många att det skulle kunna bli fler. Vi hoppas kunna presentera fler utställningar framöver så håll utkik, och skänk Olle en tanke under tiden.