Full fart framåt med E-prize

2014 utsågs Kemira Kemi till vinnare av E-prize i kategorin storföretag. Priset visar att Kemira framgångsrikt tar ett helhetsgrepp på energiarbetet.

”Med en bred samverkan mellan verksamheterna och alla led i produktionen utnyttjar man varandras behov och överskott”, lyder motiveringen. Bakom E-prize står E.ON i samarbete med Veckans Affärer. I juryn sitter bland andra Energimyndigheten, Green Peace och Svenskt Näringsliv.

Alltifrån privatpersoner och organisationer till företag, universitet och politiska organisationer har visat stort intresse för E-prize. Här är några exempel: Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund, Miljöpartiet, har besökt oss för att höra hur man kan bidra till att underlätta det arbete som sker. Detta följdes av ett lokalt besök av Miljöpartiet som fick höra hur industrin genom arbete med industriell symbios kan bli mer konkurrenskraftig samtidigt som miljöpåverkan minskar.

University of Cambridge och Imperial College besökte oss under sommaren för att få veta hur industriell symbios i Helsingborg vuxit fram.

Under Almedalsveckan 2015 höll Adam Jomaa, industriparkschef på Kemira Kemi, ett föredrag på E.ONs och Veckans affärers seminarium ”Hur tacklar vi framtidens klimat- och energiutmaningar?”

Flera organisationer, bland andra Nordvästa Skånes Senioruniversitet, har besökt oss och vi har blivit inbjudna som gästföreläsare till Lunds universitet och till olika seminarium. Ett mer långväga intresse för vår vinst av Eprize kom från en av Kinas största dagstidningar som gjorde en artikel om miljövänlig industriutveckling.

I december var vi inbjudna att tala om vårt energiarbete och industriell symbios på en sidokonferens till klimattoppmötet i Paris. Själva priset innebar också att vi satt med i juryn inför 2015 års E-prize som gick till Volvo Cars.

Jonas Carlehed, Adam Jomaa, Staffan Laestadius, Karin Jarl Månsson och Anna Denell tillsammans med Ulf Skarin, Veckans Affärers chefredaktör vid Almedalsveckan 2015. Foto: Anette Persson

Jonas Carlehed, Adam Jomaa, Staffan Laestadius, Karin Jarl Månsson och Anna Denell tillsammans med Ulf Skarin, Veckans Affärers chefredaktör vid Almedalsveckan 2015. Foto: Anette Persson

Skip to toolbar