Kaliumsulfat är viktigt för växterna

Det råder goda marknadsförhållanden för kaliumsulfat. Detta har medfört att försäljningen av Kemiras kaliumsulfat stadigt ökat.

Efterfrågan på kaliumsulfat har ökat globalt och pekar för de kommande 10 åren på en ökning med cirka 2 % om året. Behovet av gödningsmedel stiger eftersom vi behöver mer effektiv odling i takt med att världens befolkning ökar.

Kalium är tillsammans med fosfor och kväve ett av de tre viktigaste växtnäringsämnena. Kalium används av växten för bland annat tillväxt, enzymaktivitet, proteinproduktion och fotosyntes.

Kaliumsulfat har en låg salthalt och kan därför användas till grödor som är känsliga för kloridjoner eller där jorden är dåligt dränerad och ackumulerar höga halter av klorid. Kaliumsulfat används som gödning till bland annat citrusträd, bär, grönsaker, baljväxter, sojabönor, ris, bomull, persikor, vindruvor, potatis, avokado, vattenmelon, te, grönsallad och tobaksodlingar. Med kaliumsulfat kan man antingen gödsla direkt eller använda som K-källa i NPK-produktion. Kaliumsulfat används också i bevattningssystem där växtnäringen läggs till i bevattningsvattnet.

– Kemira är aktivt på den globala markanden och vi arbetar kontinuerligt med att stärka vår affär tillsammans med våra kunder. Vår produkt är av bra kvalité och Kemira är ett välkänt varumärke på marknaden, säger Agneta Tufvesson Alm, Business Manager.

Försäljningen av kaliumsulfat går så bra att produktion successivt ökats under 2015 och mer personal anställts. Direkt kopplat till tillverkningsprocessen av kaliumsulfat produceras även saltsyra. Saltsyra används för att tillverka vattenreningskemikalier både i Helsingborg och i Kemiras fabrik i Norge samt för kalciumkloridtillverkning.

Skip to toolbar