Rescued Fruits räddar frukten

Helsingborg tar emot 90 % av all frukt som kommer in till Sverige. Mot detta faktum föddes en idé om att ta tillvara på frukt som är övermogen och inte kan säljas vidare till distributörer.

Fruktsvinnet är en del av matsvinnet och innebär att övermogen frukt slängs istället för att komma till användning. Cecilia Larsson fick genom samarbete med Mindpark idén om att ta hand om frukten och förädla den. Idén testades, ett koncept togs fram och i början av 2014 startade Cecilia Marmeladmakeriet. Marknadsundersökningen som gjordes visade på en intresserad marknad och efter kontakter med återförsäljare startade leveranserna av marmelad. Produktionen lades ut första året eftersom Cecilia behövde fokusera på marknadsföring och att ta fram etiketter och förpackningar.

Sedan i juli finns företaget etablerat på E-commerce Park of Sweden på Industrigatan 83. I Kemiras avställda kök produceras nu både marmelad och must. Här finns all tänkbar utrustning som behövs i form av kokkärl och ytor. ”Det var jättesvårt att hitta lokal när vi skulle ta över produktionen själva. Det finns tydliga hygienkrav från myndigheterna och man ska ha en process som är gjord för sin verksamhet och ha egenkontroll och rutiner. Detta är en perfekt lokal för våra behov, det finns folk i huset och det är roligt att vara en del av IPOS”, säger Cecilia.

Företaget har växt med Truls Christenson som arbetar som säljare och namnet har ändrats till Rescued Fruits eftersom det nu finns fler produkter än marmelad.

Den främsta samarbetspartnern är i dagsläget fruktkorgsleverantörer. Frukten kommer oftast in på måndagar och det är en ganska tidskrävande process att göra marmelad eftersom äpplen och päron ska skalas och klyftas. Produktionen av must är betydligt enklare eftersom frukten pressas. ”Vi har inget fast sortiment eftersom produktionen varierar från vecka till vecka beroende på vilken frukt som kommer in. Eftersom det finns så stora mängder frukt är vårt mål att ta emot mer och öka produktionen och göra fler produkter. Framtiden kan vara att vi även torkar frukt, gör müsli och fler drycker som saft, juice och lemonad”, berättar Cecilia.

Marmeladen säljs i presentförpackningar på bland annat Turistbyrån och i vissa affärer. Musten som nyligen lanserats säljs under namnet Rescued inledningsvis till restauranger.

Läs mer om Rescued Fruits på HD 8till5 här och här, på land.se eller på rescuedfruits.se, där också alla produkter kan köpas i webbutiken.

rescuedfruits

 

Skip to toolbar